[PORADNIK] Kopiowanie strony iternetowej!

Zbiór linków i poradników dotyczących bezpieczeństwa informatycznego.
Awatar użytkownika
steo
Posty: 173
Rejestracja: 30 kwie 2015, 15:05
Lokalizacja: Universe

[PORADNIK] Kopiowanie strony iternetowej!

Post autor: steo » 11 maja 2015, 21:40

Powitał,
na początku rozejrzyjcie się czy w okół nie ma kogoś, kto patrzy Wam w ekran, hehe.

W tym prostym przewodniku chciałbym pokazać Wam pewien prosty, ale jakże przydatny programik, służący do kradzieży kopiowania czyjegoś[/del] swojego szablonu strony, wraz z kodem. To bardzo dobry patent, gdy podoba nam się czyiś szablon/czjaś strona usunie nam się z dysku kopia zapasowa naszej strony. ;)

Na początek musimy zaopatrzyć się w program HTTrack Website Copier.

Instalujemy i uruchamiamy, klikamy next, jak na obrazku.
Obrazek

W kolejnym kroku należy nazwać swój szablon, który zostanie pobrany oraz ścieżkę docelową zapisu.
Obrazek

Podajemy adres strony (swojej oczywiście ;)), z której chcemy "zdjąć" szablonik.
Obrazek

Na końcu naszym oczom ukaże się poniższy widok, co oznacza pomyślne ukończenie zapisu.
Obrazek

Enjoy... ;)
Obrazek
Obrazek
Jak to się mówi... Z debilami nie dyskutuję. Ale trzeba z kimś rozmawiać? ~steo

Awatar użytkownika
F3nix
Posty: 328
Rejestracja: 28 kwie 2015, 20:51

Re: Kopiowanie strony!

Post autor: F3nix » 05 sty 2016, 02:30

Dzięki. Fajne narzędzie. Do kopiowania stron można użyć też użyć zwykłego notatnika i "wyświetl źródło strony", linuksowego narzędzia konsolowego wget lub pakietu SET (Social-Engineer Toolkit).

Awatar użytkownika
steo
Posty: 173
Rejestracja: 30 kwie 2015, 15:05
Lokalizacja: Universe

Re: Kopiowanie strony!

Post autor: steo » 05 sty 2016, 20:39

Sprowadza te czynności do klikania "dalej" i pobiera strukturę katalogów. Taka zabaweczka.
Obrazek
Obrazek
Jak to się mówi... Z debilami nie dyskutuję. Ale trzeba z kimś rozmawiać? ~steo

Kenjin
Ekipa HEP
Posty: 122
Rejestracja: 04 sty 2016, 22:10

Re: Kopiowanie strony!

Post autor: Kenjin » 05 sty 2016, 23:22

Ciekawe aczkolwiek, ja wole tradycyjną metodę wspomnianą przez F3nixa czyli kopiuj źródło. Daje to potem wiele możliwości można za pomocą jquery przekazać wszystkie dane do naszego skrypty i potem zaksięgować je wygodnych dla nas miejscach, ot taki prosty spoofing.
Jedyną wadą tego typu rozwiązania jest brak rozważenia różnych przeglądarek, taki facebook, czy google na wstępie wykrywa naszą przeglądarke i często wykonuje podskrypty w zależnośći od używanego przez nas browsera. Niestety to wykrywanie jest wykonywane za pomocą javascripta a php :(. Co uniemożliwia nam zrobienie tego zwykłym ctrl + c, ctrl + v. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie w dopisaniu tej części kodu jeśli strona nie jest zbyt skomplikowana.

Awatar użytkownika
F3nix
Posty: 328
Rejestracja: 28 kwie 2015, 20:51

Re: Kopiowanie strony!

Post autor: F3nix » 06 sty 2016, 06:00

O co chodzi z detekcją przeglądarki? Wysyła różne wersje strony dla różnego user-agenta? A jeśli bym zmienił sobie go wtyczką na jakiś fikcyjny user-agent to może wyśle wtedy standardowy kod źródłowy nam w miarę kompatybilny ze wszystkimi browserami?

Kenjin
Ekipa HEP
Posty: 122
Rejestracja: 04 sty 2016, 22:10

Re: Kopiowanie strony!

Post autor: Kenjin » 06 sty 2016, 11:39

F3nix pisze:O co chodzi z detekcją przeglądarki? Wysyła różne wersje strony dla różnego user-agenta? A jeśli bym zmienił sobie go wtyczką na jakiś fikcyjny user-agent to może wyśle wtedy standardowy kod źródłowy nam w miarę kompatybilny ze wszystkimi browserami?
Wybacz nie wiem co cpalem jak pisalem poprzedni post bo sam go nie rozumiem :D.

Juz wyjasniam:
Sproboj skopiowac, zrodlo facebooka a nastepnie skopiuj do pliku .html. Otworz strone zauwazysz, ze wersja wyswietlana bedzie z losowa przegladarka. Strona glowna facebooka to nie tylko to co widzisz w zrodle, jest tam dopisane wiele lini php, ktore sa dla nas niewidoczne. W tych wlasnie liniach php jest dynamiczne dobieranie wersji strony. Nie jestem pewien czy kontent jest dynamicznie generowany po wykryciu przegladarki czy poprostu po wykryciu zmieniaja sie pewne parametry strony, nie analizowalem tego az tak doglebnie.
F3nix pisze: A jeśli bym zmienił sobie go wtyczką na jakiś fikcyjny user-agent to może wyśle wtedy standardowy kod źródłowy nam w miarę kompatybilny ze wszystkimi browserami?
Warto spróbować :)

Awatar użytkownika
F3nix
Posty: 328
Rejestracja: 28 kwie 2015, 20:51

Re: [PORADNIK] Kopiowanie strony iternetowej!

Post autor: F3nix » 07 sty 2016, 00:42

Być może tak jest. Nie bawię się już w takie rzeczy ale zawsze można znaleźć listę najpopularniejszych user-agentów i za pomocą instrukcji warunkowej i:

Kod: Zaznacz cały

$_SERVER[’HTTP_USER_AGENT’]
serwować odpowiednie wersje kodu strony dla różnych osób.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość