Start programu autorun.inf i U3
Start programu autorun.inf i U3
Czy jest jakiś sposób aby uruchomić program z pendrive? Dokładniej chodzi mi o start keyloggera zaraz po włożeniu pendrive do komputera, próbowałem konfigurować plik autorun.inf, ale nic mi z tego nie wyszło. System na którym keylogger ma wystartować to leciwy XP z dodatkiem SP3, pen to "NO NAME" za 20zł. Średnio mogę sobie teraz pozwolić na zakup nowego pendrive z systemem U3, który co z tego co zrozumiałem rozwiązało by moje problemy. Wypalenie programu na płytę też nie wchodzi w grę, bo ciężko nie zauważyć wysuwania się tacki w komputerze.
Re: Start programu
Nowoczesne systemy operacyjne mają domyślnie zablokowaną opcje autorun i autoplay. Moim zdaniem XP SP3 mógł już mieć w sobie poprawkę oznaczoną jako KB971029. Ona właśnie dla bezpieczeństwa zmieniała konfiguracje systemu w celu zablokowania tych funkcji uruchamiania automatycznego plików z nośników USB. Więc jedynym rozwiązaniem w Twoim przypadku jest w systemie włączenie ręcznie opcji autorun i autoplay.
Co do technologi U3 to oczywiście pendrive musi ją wspierać. Tworzy się wtedy normalnie plik .inf na tej płytowej partycji tak jak miało to miejsce kiedyś dla pendrive i powinno hulać. Dlaczego to działa? Bo autorun/autoplay nie jest domyślnie zablokowany dla płyty CD/DVD. W gruncie rzeczy pendrive z technologią U3 to tak naprawdę nośnik zaprojektowany w taki sposób, że jest widziany przez system jako zwykły USB pendrive i jako płyta CD.
Pamiętaj że autoodtwarzanie CD/DVD też jest łatwo wyłączyć, więc nie powiedziane że dany komputer uruchamia automatycznie płyty. Musisz to samemu sprawdzić.
Co do technologi U3 to oczywiście pendrive musi ją wspierać. Tworzy się wtedy normalnie plik .inf na tej płytowej partycji tak jak miało to miejsce kiedyś dla pendrive i powinno hulać. Dlaczego to działa? Bo autorun/autoplay nie jest domyślnie zablokowany dla płyty CD/DVD. W gruncie rzeczy pendrive z technologią U3 to tak naprawdę nośnik zaprojektowany w taki sposób, że jest widziany przez system jako zwykły USB pendrive i jako płyta CD.
Pamiętaj że autoodtwarzanie CD/DVD też jest łatwo wyłączyć, więc nie powiedziane że dany komputer uruchamia automatycznie płyty. Musisz to samemu sprawdzić.