Ps. Jeśli ktoś ma linki do podobnego tematu lub jakieś poradniki na internecie to proszę wysyłać
Zewnętrzne IP ~Pomoc~
-
James11062001
Zewnętrzne IP ~Pomoc~
Witam mam takie pytanie odnośnie ustawiania zewnętrznego Ip, Jestem podłączony do routera za pomocą laptopa na którym jest system Kali Linux (router to: TP Link - WDR4300) Mam oczywiście dostęp do ustawień routera (chodzi mi o dostęp do strony na której można wszystko ustawić) i teraz moje pytanie... Chce ustawić zewnętrzne IP dla systemu,( potrzebne jest mi do testów) I jak to zrobić ? Z góry dziękuję za odp.
Ps. Jeśli ktoś ma linki do podobnego tematu lub jakieś poradniki na internecie to proszę wysyłać
Re: Zewnętrzne IP ~Pomoc~
Publicznego zewnętrznego IP się nie ustawia. Jego trzeba mieć. Najczęściej jest to opcja dodatkowo płatna co miesiąc u operatora internetowego. Żeby sprawdzić czy masz taki adres IP musisz zadzwonić do swojego operatora i po prostu spytać lub sprawdzić, czy na umowie internetowej nie ma o tym informacji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
James11062001
Źle mnie zrozumiałeś, Ja już kiedyś to robiłem tylko jeszcze jak byłem mały i grałem w minecraft'a i tam też zrobiłem zewnętrzne IP aby zrobić serwer dla innych graczy, tylko tam wybierałem "Common Service Port: TCP" a właśnie nwm co w tym wybrać: TCP, DNS itd.
Skoro hostowałeś kiedyś serwer to pewnie masz racje i masz publiczny adres. Jeśli chcesz aby cały system miał taki adres IP to musisz go bezpośrednio podłączyć do sieci Internet a nie przez router (zamiast routera). W innym przypadku stosuje się tzn. przekierowanie portów (port forwarding) logując się na routerze. Przekierowuje się tylko jeden konkretny PORT w ten sposób, a nie "cały system". Dla każdego routera to wygląda inaczej, a materiałów w sieci o tym pełno więc poszukaj pod tymi frazami które podałem.
Jak zmienić porty gdy ma się już statyczny IP od operatora ? Potrzebuje to do serwera Zyxel 326
Zawsze polecam tą stronę:
https://portforward.com/
Da się tam wybrać dokładny model routera, program/grę i pokazuje ona krok po kroku gdzie wejść w routerze aby przekierować port danej usługi. Dobrze przyjrzyj się witrynie, bo ona namawia do zakupu chyba programu obecnie ale nie jest to wymagane i gdzieś w rogu powinneś widzieć [X] lub przycisk Zamknij.
https://portforward.com/
Da się tam wybrać dokładny model routera, program/grę i pokazuje ona krok po kroku gdzie wejść w routerze aby przekierować port danej usługi. Dobrze przyjrzyj się witrynie, bo ona namawia do zakupu chyba programu obecnie ale nie jest to wymagane i gdzieś w rogu powinneś widzieć [X] lub przycisk Zamknij.