Maskowanie, zmiana UserAgenta, proszę o pomoc !

Pytania dla zielonych dotyczące bezpieczeństwa.
Awatar użytkownika
F3nix

Re: Maskowanie, zmiana UserAgenta, proszę o pomoc !

Post autor: F3nix »

ZNalazłem dla Ciebie wtyczkę ciekawą która nazywa się Random Agent Spoofer. Według mojego szybkiego przeczytania opisu i obejrzenia zrzutów ekranów zmienia ona losowo user-agenta przeglądarki. Dedykowana jest dla Firefoxa więc w przeglądarce Iceweasel bazującej na nim będzie działać. Co do systemu Whonix to gdzieś masz ikonke zmiany adresu IP (tożsamości). Być może na pulpicie Whonix Gateway.
OzzGi LWG

Post autor: OzzGi LWG »

O na pewno się przyda. Wielkie dzięki.
W sumie to juz wszystko wiem, czas zacząć działać. :D
Ostatnim moim pytaniem będzie co z tymi cookie.
Wyczyszczenie całej historii z poziomu przeglądarki wystarczy?
Kolega wyżej napisał coś jeszcze o.local stage? Gdzie to znaleźć i usunąć. Bo teraz to praktycznie wszystko zależy od plików cookie tak jak pisał wczesniej kolega.
OzzGi LWG

Mam problem z VirtualBoxem.
Zainstalowałem VirtualBoxa, zimportowałem Whonix-Gateway do programu.
Próbując odpalić system i wyskakuje błąd.
Failed to open a session for the virtual machine Whonix-Gateway.

The virtual machine 'Whonix-Gateway' has terminated unexpectedly during startup with exit code 1 (0x1). More details may be available in 'C:\Users\OzzGi\VirtualBox VMs\Whonix-Gateway\Logs\VBoxHardening.log'.

Result Code: E_FAIL (0x80004005)
Component: MachineWrap
Interface: IMachine {f30138d4-e5ea-4b3a-8858-a059de4c93fd}
Wersja VirtualBoxa 5.0.14 ta najnowsza
A Whonix-Gateway ze strony w poradniku pobrałem.

Oglądałem nawet filmik czy dobrze to zimportowałem i wszystko idealnie, a jednak wyskakuje błąd.

Dodam że mój system to Windows 7 JG Seven x64.
Awatar użytkownika
F3nix

Spróbuj pobawić się ustawieniami VirtualBox głównie w zakładce System. Spróbuj włączyć lub wyłączyć Processor -> Enable PAE/NX. Ewentualnie w zakładce Motherboard popróbuj. Jeśli nie będzie działać spróbuj pod VMWare Playerem zamiast VirtualBoxa. Jest też darmowy. Pamiętaj że oprogramowanie ewoluuje i wersje się zmieniają.

Co do ciasteczek wystarczy że za każdym razem uruchomisz tryb prywatny/incognito. W każdej przeglądarce nazywa się to podobnie. Słyszałeś o tym trybie? Jest właśnie dedykowany do niepozostawiania śladów i historii.
OzzGi LWG

Tak wiem co to jest Tryb Incognito. Mimo tego ze bedzie ten tryb, jest 100% pewność że żadne cookie nie zostaną zapisane ?
Jestem w 2 technikum informatyk i ogarniam troszkę , ale w tym temacie akurat jestem zielony.

Co do VirtualBoxa, korzystamy z niego w szkole i wiem jak działa itp, ale nigdy nie spotkałem się z tym błędem.
Próbowałem przeinstalować na starszą wersje, podmieniałem pliki .dll , bawilem sie w tych ustawieniach i nic.

Cały czas błąd, myślę że to wina systemu, bo nie jest to oryginalna wersja systemu windows 7 tylko przeróbka.
Nie mam pojęcia co może być, pobrałbym win7 oryginał, ale mój internet w stresie osiąga 150kb/s downloadu :D

Czekam na jakąś pomoc, a przez noc i tak będę zasysał win 7 oryginał.
Awatar użytkownika
F3nix

Kenjin
Ekipa HEP

Post autor: Kenjin »

@Ozzgi

Local storage to poprostu kolejny folder do przechowywania danych ze stron u Ciebie na dysku. Zarowno ten folder jak i pliki cookie mozesz wyczyscic z poziomu przegladarki (np. W chrome kliknij f12 i zakladka resources).

Tryb incognito usuwa wszystkie cookies zaraz po jego zamknieciu, wiec owszem beda zapisywane ale tylko na dlugosc sesji.

Co do problemu z VMboxem wklej mi zawartosc VBoxHardening.log
OzzGi LWG

Okej, czyli najlepszy sposób TOR + Incognito.
Dobra a co z Tym IP, tak jak pisał @F3nix na pulpicie powinno być coś w stylu zmiany IP ? Nie chodzi przypadkiem o 'Reload TOR' ?

Zmieniłem wersje virtualboxa na starszą dokladnie 4.3.36.
Logi w linku niżej bo troche ich jest.
http://wklej.to/jQTfV
Kenjin
Ekipa HEP

Post autor: Kenjin »

Tak, chodzi o reload Tor.

Hmm no sporo tych logow na 1 rzut oka nie widac nic podejrzanego.
Sproboj tak:

Zwieksz ilosc miejsca virtualnego dysku (vbdrive) zeby kazda wirtualka miala minimum 15gb.
Instalowales whonixa z iso czy wgrales obraz(ova)? Sproboj jedno i drugie. Jak to nie pomoze to moze sproboj to co Wyslal f3nix.
OzzGi LWG

Mógłbyś zarzucić link do .iso ?
Szukałem na stronie whonixa to wszystkie downloady mi pobiera w .ova :/
Nie wiem nie mogę znaleźć.

Przez noc sobie pobiorę i jutro sprawdzę z iso.
Możliwe że pomoże.
Bawiłem się z tym miejscem na dysku nic nie pomaga ten sam błąd, myślę że jak sam zrobie instal na moim systemie, powinno pomóc.
Tylko własnie potrzebuje pliku iso.
ODPOWIEDZ